spánek, nespavost, poruchy spánku, snář, sny, sebediagnostika, spánková hygiena

Stres v práci okrádá o dobrý spánek

Spory, hádky a zmatky v práci škodí kvalitnímu spánku mnohem více než přesčasy, noční směny nebo nejistota stálého zaměstnání. Toto zjištění přinesla nově publikovaná studie lékařského týmu z Michiganské university.

Univerzitní tým analyzoval výsledky dotazníků ze dvou jiných studií, pokryto bylo přibližně 2300 dospělých občanů USA po dobu 10 let. Asi polovina respondentů uvedla, že mají někdy potíže se spánkem.

Studie je první svého druhu, která zkoumá vztah mezi prací a kvalitou spánku u běžných zaměstnanců, nikoli jen u dělníků s nočními směnami apod. Studie byla prospektivní, to znamená, že sledovala stejné lidi po delší čas a ověřila tak, že pracovní podmínky silně ovlivňují spánkový vzorec.

Respondenti, kteří se v práci často rozčilují nebo jsou často pod velkým tlakem ze strany vedoucího, případně mají osobní spory s vedoucími pracovníky nebo i s kolegy, mají 1,7x větší pravděpodobnost výskytu poruch spánku.

Za posledních padesát let se pracovní podmínky velmi změnily a psychologický stres v podstatě nahradil dřívější nebezpečí úrazu.

„Fyzická práce vede k tělesné únavě a kvalitnímu spánku, psychické úsilí má v podstatě opačný účinek, lidem se po něm těžko spí,“ uvádějí autoři studie.

Studie potvrdila očekávaný fakt, že konflikty mezi rodinou a zaměstnáním stejně jako přítomnost dětí do tří let věku jsou důležitými faktory podílejícími se na negativních změnách spánku. Respondenti s malými dětmi do tří let věku 2,2x častěji udávali nedostatečnou kvalitu svého spánku.

Překvapením naopak byla absence důkazu o tom, že by přesčasové hodiny, noční práce a víkendové směny měly negativní vliv na kvalitu spánku.

(shmt)

Zdroj:
www.medicalnewstoday.com

 

Počet komentářů: 1

 

 

Poradna lékaře

Dotaz: Dobrý den, prosím o radu pro mou maminku, 76 let. Lékař jí předepsal léky na spaní, ale slyšela jsem, že když je bude brát …

Odpověď lékaře: Dobrý den, vaše obavy ze vzniku závislosti jsou zcela na místě. Hypnotika jsou léky, které při dlouhodobějším …

vstoupit do poradny

Sebediagnostika

Jak spíte?
Ověřte si, zda je váš spánek kvalitní.
spustit test


Trpíte nespavostí?
Zjistěte, jaké jsou vaše potíže.

spustit test

Vaše názory

Snář: Co si myslíte o snech ostatních uživatelů?

více informací

 

Můj příběh: Podělte se s námi o váš příběh, kde hraje nespavost hlavní roli. Podařilo se vám zvítězit?

více informací

Databáze odborníků

seznam léčebných center

 
 
Medicínská databáze U Lékaře
 
Doporučujeme:  Cestovní nemoci