spánek, nespavost, poruchy spánku, snář, sny, sebediagnostika, spánková hygiena

Dražší léky na spaní nejsou luxus

Hitem na trhu s hypnotiky se stal melatonin. Je běžně dostupný v lékárnách na lékařský předpis, jenže není levný. Vyplatí se koupit dražší léčivý přípravek, nebo jde jen o trik farmaceutů?

Víte, co kupujete?

Narušuje vám nespavost každodenní život? Nepomohla změna životosprávy, dobré rady ani bylinky? Pak je skvělou volbou melatonin. Dokáže navodit spánek cestou našemu organismu nejbližší. Dnes je dostupný i v České republice jako léčivý přípravek. Je dostupný na lékařský předpis ve většině lékáren, cena je ale vyšší. Mnozí proto shání melatonin po internetu. Jedná se však o doplňky stravy. Co to pro spotřebitele znamená?

Proč jsou nové léky drahé…

V novinách se často dočteme, že vědci izolovali určitou úžasnou molekulu pro léčbu mnoha nemocí. Do lékáren se však dostane až za 10 let. Proč? Každá nově vytvořená nebo izolovaná molekula se musí důkladně prověřit, než je podána lidem jako lék. Stejně tak je tomu i v případě melatoninu. Musel projít testy se zvířaty, aby se ukázalo, jak je bezpečný. Až poté mohly přijít na řadu klinické studie. Tedy testování jak na dobrovolnících, tak na pacientech. Prokazuje se tak jeho účinnost. Neúčinný preparát nemůže být registrován jako lék.

A co doplňky stravy?

Proces schvalování pouhých doplňků stravy je nesrovnatelně jednodušší. Stačí prokázat, že nejsou škodlivé zdraví. Testuje se pouze hygienická nezávadnost. Jejich účinnost však nikdo nezkoumá. Výrobce může na obalu psát cokoli. Potravinové doplňky lze vyrobit takříkajíc na koleně. Navíc odpadá nutnost drahého a složitého testování. Spotřebitel to pozná nejen na ceně, ale leckdy bohužel i na účinnosti.

Doplňky stravy (a nejen s melatoninem) lze v nepřeberném množství najít v internetových obchodech. Ale jakou máte záruku, že nekupujete zajíce v pytli? Jste opravdu tak bohatí, že můžete zbytečně investovat do nejistoty?

(ela)

 

Počet komentářů: 1

 

 

Poradna lékaře

Dotaz: Dobrý den, prosím o radu pro mou maminku, 76 let. Lékař jí předepsal léky na spaní, ale slyšela jsem, že když je bude brát …

Odpověď lékaře: Dobrý den, vaše obavy ze vzniku závislosti jsou zcela na místě. Hypnotika jsou léky, které při dlouhodobějším …

vstoupit do poradny

Sebediagnostika

Jak spíte?
Ověřte si, zda je váš spánek kvalitní.
spustit test


Trpíte nespavostí?
Zjistěte, jaké jsou vaše potíže.

spustit test

Vaše názory

Snář: Co si myslíte o snech ostatních uživatelů?

více informací

 

Můj příběh: Podělte se s námi o váš příběh, kde hraje nespavost hlavní roli. Podařilo se vám zvítězit?

více informací

Databáze odborníků

seznam léčebných center

 
 
Medicínská databáze U Lékaře
 
Doporučujeme:  Rakovina a její léčba